samulczyk ← Przepis na pierniki Mamy Sebastiana

Przepis na pierniki Mamy Sebastiana


Pierniki mojej mamy były już ozdobą wielu imprez. Nie widziałem jeszcze kogoś, komu by nie smakowały. Sam uwielbiam zjadać je garściami i nigdy nie mogę się powstrzymać. Niektórzy z Was prosili o przepis. Nie wiem, czy taką tajemnicę powinno się zdradzać, ale zapytałem Mamę i nie miała nic przeciwko. Podaję więc recepturę, według której moja Mama wypieka pierniki.

Oto potrzebne składniki:

  • 1,5 kg mąki
  • 8 jajek
  • 37,5 dag miodu
  • 2,5 szklanki curku
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 3,75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 przyprawy piernikowe
  • 12 dag kakao

Mieszamy mąkę z kakao i przyprawą piernikową. Dalej ubijamy jajka a następnie rozpuszczamy miód, cukier, smalec i margarynę w rondelku. Tak przygotowaną miksturę studzimy. Rozpuszczamy sodę w mleku. Następnie dodajemy do mąki z przyprawami naszą ostudzoną miksturę i mleko z sodą. Zagniatamy ciasto. Ciasto należy wyrobić rano, a piec po południu lub wyrobić wieczorem i piec następnego dnia. Przez ten czas powinno być przykryte, żeby nie wyschło i nie stwardniało.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Wycinamy pierniki ulubionymi foremkami i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika. Pierniki powinny się piec w temperaturze około 180°C przez 10 minut. Wszystko zależy jednak od piekarnika i trzeba ich pilnować. Gotowe pierniki mogą wyglądać, w zależności od tego jak je udekorujemy, np. tak:

261558_455230581205429_1786070316_n

Smacznego!

Opublikowano 4 lata temu. Tagi: , .

Sebastian Samulczyk © 2014
http://samulczyk.pl