Przepis na pierniki Mamy Sebastiana

12 years ago by Sebastian

-

Pierniki mojej mamy były już ozdobą wielu imprez. Nie widziałem jeszcze kogoś, komu by nie smakowały. Sam uwielbiam zjadać je garściami i nigdy nie mogę się powstrzymać. Niektórzy z Was prosili o przepis. Nie wiem, czy taką tajemnicę powinno się zdradzać, ale zapytałem Mamę i nie miała nic przeciwko. Podaję więc recepturę, według której moja Mama wypieka pierniki.

Oto potrzebne składniki:

  • 1,5 kg mąki
  • 8 jajek
  • 37,5 dag miodu
  • 2,5 szklanki curku
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 3,75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 przyprawy piernikowe
  • 12 dag kakao

Mieszamy mąkę z kakao i przyprawą piernikową. Dalej ubijamy jajka a następnie rozpuszczamy miód, cukier, smalec i margarynę w rondelku. Tak przygotowaną miksturę studzimy. Rozpuszczamy sodę w mleku. Następnie dodajemy do mąki z przyprawami naszą ostudzoną miksturę i mleko z sodą. Zagniatamy ciasto. Ciasto należy wyrobić rano, a piec po południu lub wyrobić wieczorem i piec następnego dnia. Przez ten czas powinno być przykryte, żeby nie wyschło i nie stwardniało.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Wycinamy pierniki ulubionymi foremkami i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika. Pierniki powinny się piec w temperaturze około 180°C przez 10 minut. Wszystko zależy jednak od piekarnika i trzeba ich pilnować. Gotowe pierniki mogą wyglądać, w zależności od tego jak je udekorujemy, np. tak:

261558_455230581205429_1786070316_n

Smacznego!

Comments

The comment section is currently empty.

Share your thoughts...

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Designed by accident by Sebastian Samulczyk © 2023